FJALA E PLOTË E MINISTRIT KLOSI: 

TË NDERUAR MIQ, TË PRANISHËM. AMBASADORË E KRYETARË TË BASHKIVE NË VEND, ADMINISTRATORË LOKALË E PËRFITUES TË NDIHMËS EKONOMIKE.

KJO ËSHTË NJË DITË SHUMË E RËNDËSISHME PËR TË GJITHË NE.

CERTIFIKOJMË NJË PUNË TË MADHE TRE VJECARE, E NJË INTENSITETI TË JASHTËZAKONSHËM PËRGJATË VITIT TË FUNDIT, TË NJË PREJ REFORMAVE MË TË MËDHA NË VEND, TRANSFORMIMIN E PLOTË TË NDIHMËS EKONOMIKE.  

DUA TA THEKSOJ QË NË FILLIM, PA ASNJË HEZIM,  QË KY PREZANTIM SOT,  NUK ËSHTË AS MË SHUMË E AS MË PAK, PO NJË NGA REFORMAT MË TË MËDHA NË VEND. AQ MË SHUMË RËNDËSI MERR KJO REFORMË KUR PËRFITUESIT JANË SHTRESA E SHOQËRISË, QË PËR KONVENCION KOMUNIKIMI  QUHEN SHPESH TË VARFËRIT E MË TË VARFËRVE. POR, NË KUPTIMIN TONË, TË VIZIONIN TONË, NË QASJEN E KËSAJ QEVERIE, KJO ËSHTË KATEGORIA JO E PASHPRESË E KËSAJ SHOQËRIE, POR ËSHTË AI GRUPIM NJERËZISH QË KA MË SHUMË SE KUSHDO NEVOJË PËR VËMËNDJEN DHE DORËN E SHTRIRË TË SHTETIT.

VARFËRIA, THOSHTE MANDELA, NUK ËSHTË NJË GJENDJE NATYRORE.  AJO KRIJOHET NGA NJERËZIT DHE KAPËRCEHET E Ç’RRËNJOSET NGA VEPRIMET E VETË NJERËZVE.  

KJO PRA, KA QENË VETËDIJA JONË QË NË KRYE TË HERËS, QË VARFËRIA NUK ËSHTË SËMUNDJE, NUK ËSHTË MUNGESA E SHPRESËS.

NUK ËSHTË NJË GJENDJE E KRIJUAR,  AS NGA NATYRA DHE AS NGA ZOTI.

ESHTË NJË SITUATË E VËSHTIRË EKONOMIKE NË NJË MOMENT TË CAKTUAR, E NJË FAMILJE APO INDIVIDI.

KJO S” ËSHTË AS E PERHERSHME DHE AS E PANDRYSHUSHME.

E KUNDËRTA ËSHTË E VËRTETË.  KJO SITUATË, ËSHTË PLOTËSISHT E MUNDSHME DHE PLOTËSISHT E NDRYSHUESHME.

DUKE PATUR KËTË BINDJE, NISËM NDRYSHIMIN E QASJES NDAJ VARFËRISË DHE NDRYSHIMIN KRYEKËPUT TË ZGJIDHJEVE PËR TË DALË PREJ SAJ.

TË NDERUAR KOLEGË E  BASHKËPUNËTORË.  

SOT NË SHQIPËRI,  JANË 80 MIJË FAMILJE QË PRESIN NDIHMËN NGA PUSHTETI QËNDROR DHE LOKAL.  JO VETËM NDIHMËN FINANCIARE PËR TI MBIJETUAR VARFËRISË, POR MBI TË GJITHA IKJES PREJ SAJ.

NDAJ NDRYSHIMET QË PREZANTOJMË SOT NUK JANË VETËM NË MËNYRËN E PËRFITIMIT TË NDIHMËS EKONOMIKE APO RRITJES SË SASISË SË PARAVE QË QEVERIA JEP.

ËSHTË NJË PAKETË E PLOTË NDIHME, ME NJË QËLLIM FINAL: DALJEN NGA VARFËRIA TË KËTYRE FAMILJEVE APO INDIVIDËVE.  

NDAJ NË KËTË SALLË JEMI BASHKË PUSHTET QËNDROR E VENDOR, SHOQËRI CIVILE DHE PARTNERË NDËRKOMBËTARË SEPSE BASHKË NDAJMË MISIONIN E MBROJTJES DHE RIINTEGRIMIT TË FAMILJEVE DHE INDIVIDËVE NË NEVOJË. GJEJ RASTIN T’JU FALENDEROJ TË GJITHËVE!

DUA TA NIS NGA ATY KU E NISËM.

TRE VITE MË PARË PROGRAMI I NDIHMËS EKONOMIKE ARRINTE TË MBULONTE VETËM 22 PËRQIND TË FAMILJEVE TË VARFËRA, KUNDREJT NJË MBULIMI PREJ 36 PËRQIND NË 2005.

PRA, PLOT 60% E FAMILJEVE TË VARFËRA PËRJASHTOHESHIN NGA MUNDËSIA E PËRFITIMIT TË NDIHMËS EKONOMIKE PËR SHKAK TË KRITEREVE TË VLERËSIMIT, NDËRKOHË QË VETË PROCESI I VLERËSIMIT ISHTE OBJEKT I SUBJEKTIVIZMIT NJERËZOR NË VLERËSIMIN E VARFËRISË.

NDIHMA EKONOMIKE NDAHEJ NË NDIHMË TË PLOTË OSE TË PJESSHME.  

RËNDOM HASESHIN FAMILJE QË PËRFITONIN EDHE VETËM 800 LEKE/MUAJ. IMAGJINONI, VETËM 8 MIJË LEKË TË VJETRA NË MUAJ NJË FAMILJE, PAVARËSISHT NGA SA ANËTARË KISHTE. ASNJË RREGJISTËR I SAKTË, PËR TË MOS FOLUR QË BAZA E TË DHËNAVE TË MUND TË ISHTE ELEKTRONIKE.

ATA QË APLIKONIN PËR NDIHMË EKONOMIKE, DUHET TË RROPATESHIN NGA NJË ZYRË NË TJETËR PËR MARRJEN E PLOT 7 DOKUMENTAVE, QOFTË EDHE PËR TË MARRË VETËM 8 MIJË LEKË NË MUAJ.

PËR TË MOS FOLUR PASTAJ,  QË PLOT NJË E KATËRTA E TOTALIT TË NUMRIT QË PËRFITONIN NDIHMË EKONOMIKE, ISHIN KREJTËSISHT ABUZIVË.  

NUK ËSHTË AS LEGJENDË URBANE DHE AS NJË HISTORI E SHPIKUR QË NDIHMËN EKONOMIKE E PËRFITONIN POSEIDUES TË MAKINAVE TË PRODHIMEVE MË TË FUNDIT.

PLOT 23 MIJË FAMILJE NË 2013, NË KUNDËSHTIM TË HAPUR ME LIGJIN FUTNIN DUART NË ARKËN E NDIHMËS EKONOMIKE, TË CILËT MERRNIN PARA NGA SHTETI, DUKE BËRË QË KJO  PËRFITIMI FINANCIAR  TË COPËTOHEJ SI LËMOSHË 8 MIJË LEKËSHE PËR FAMILJET E VARFRA.

KJO EDHE SEPSE MUNDËSIA E KAPJES SË ABUZIMIT NË SISTEM, ISHTE ZERO.

TË NDERUAR MIQ, UNË E DI QË SHUMË NGA ATA QË NA NDJEKIN JANË DUKE PËRSËRITUR ATË QË THONË GJITHMONË, KANË KALUAR 3 VJETË NGA 2013, PËRSE MERRENI  ME TË SHKUARËN ?

TË PARËT JANË KUNDËSHTARËT TANË POLITIKË QË PËRSËRITIN TË NJËJTIN REFREN.  PËRGJIGJET JANË DY DHE JANË SHUMË TË QARTA.

E PARASEPSE NËSE NUK DIMË NGA VIJMË, NUK MUND TË KEMI TË QARTË KU PO SHKOJMË.

DHE E DYTA, DUA TË KUJTOJ KËTU SE KJO REFORMË QË PO REALIZOJMË SOT, ME SHUMË KURAJO DHE GUXIM, NËN ASISTENCËN E BANKËS BOTËRORE, KISHTË MUNDËSI TË BËHEJ SHUMË VJETË MË PARË.

BANKA BOTËRORE, I NJËJTI INSTITUCION NDËRKOMBËTAR QË NA ASISTON SOT, UA PROPOZOI KUNDËSHTARËVE TANË POLITIKË KUR ISHIN NË PUSHTET.

POR, PD NË QEVERISJE NUK PATI KURAJON PËR TI SHKUAR NË ZEMËR PROBLEMIT.  NUK DI TË THEM NËSE KISHTE AFTËSINË APO JO, POR DI TË THEM ME SIGURI SE NUK E BËRI KËTË REFORMË PËR NJË ARSYE SHUMË TË THJESHTË, HUMBISTE  NJË NGA MEKANIZMAT QË RËNDOM PËRDORTE PËR PËRFITIME ELEKTORALE. 

NDIHMA EKONOMIKE ISHTE KURSI I KËMBIMIT TË VOTËS.

DUKE U COPËTUAR NË MËNYRË ABUZIVE EDHE TEK ATA QË NUK E MERITONIN, FILOZOFIA ISHTE TË MBAHESHIN SA MË SHUMË VOTUES PENG TË NDIHMËS FINANCIARE TË QEVERISË.

PËR VITE ME RRRADHË PD ZGJATI AGONINË E 100 MIJË FAMILJEVE TË VARFRA, NËN STATUSIN E PËRFITUESVE TË NDIHMËS SË COPËZUAR EKONOMIKE, PËR PËRFITIMIN E VETËM POLITIK, MARRJEN E VOTËS SË TYRE.

DHE KY PA ASNJË PADYSHIM ISHTE NJË KRIM.  VARFËRISË DUHET TI SHKOSH NË RRËNJË PËR TA LUFTUAR, TI SHKOSH NË ZEMËR, POR PËR KËTË DUHET TË KESH ZEMËR.

NDAJ REFORMA KURAJOZE E NDIHMËS EKONOMIKE, QË PREZANTOJMË SOT KA DY SHTYLLA KU MBËSHTET :

1 )  RRITJA E MASËS SË PËRFIMIT FINANCIAR DHE 2)  PUNA PËR DALJEN NGA VARFËRIA.

NGA SOT, PROGRAMI I NDIHMËS EKONOMIKE NIS TË SHNDËRROHET NË TË GJITHË VENDIN, NË  PROGRAMIN  PËR RI-INTEGRIM SOCIAL.

NE E KEMI TESTUAR KËTË PROGRAM, NË TRE QARQE PILOT, KU KEMI NË FUNKSIONIM TASHMË  MODEL TË RI EFEKTIV TË NDIHMËS EKONOMIKE, ME MBËSHTETJEN E BANKËS BOTËRORE. GJEJ RASTIN TË FALENDEROJ EKSPERTËT E BANKËS BOTËRORE PËR TË GJITHË ASISTENCËN QË NA KANË OFRUAR DHE VIJOJNË TË NA OFROJNË PËR TË ARRITUR SUKSESIN E DËSHIRUAR NË KËTË PROJEKT JO PAK SFIDUES.

PILOTIMI I KËTIJ PROJEKTI NË KËTO TRE QARQE, NA REZULTOI SI MË EFEKTIVI, NDAJ SOT NISIM ZBATIMIN E TIJ NË TË GJITHË VENDIN.

SISTEMI I DIXHITALIZUAR I APLIKIMIT NGA SOT SHTRIHET NË TË GJITHË SHQIPËRINË.

APLIKUESIT DHE PËRFITUESIT E NDIHMËS EKONOMIKE SHNDËRROHET TANI NË TËRËSISHT ELEKTRONIK. NËSE NJË FAMILJEJE APO IDIVIDI I TAKON OSE JO NDIHMA EKONOMIKE, KËTË NUK E VENDOS ASNJË ZYRTAR, ADMINISTRATOR LOKAL ,ASNJË VULLNET POLITIK I PUSHTETIT VENDOR, POR KËTË E PËRCAKTON FORMULA ELEKTRONIKE, E PËRCAKTUAR QARTË.

JANË 52 INDIKATORË, 52 TREGUES TË GJENDJES SË NJË FAMILJEJE APO INDIVIDI. KOMBINIMI I KËTYRE INDIKATORËVE, ËSHTË AJO QË PËRCAKTON MARRJEN E NDIHMËS EKONOMIKE.

DUA TË QARTËSOJ DHE QETËSOJ TË GJITHË PËRFITUESIT E NDIHMËS EKONOMIKE: NUK DO PËRJASHTOHET ASNJË NGA APLIKIMI I NDIHMËS QË KA TELEVIZOR, LAVATRICE, MAKINË APO QOFTË EDHE NËSE MERR PAGË TË PAMJAFTUESHME SI I PUNËSUAR. TË GJITHË ATA, QË NUK KANË TË ARDHURA TË MJAFTUESHME PËR TË MBAJTUR VETEN APO FAMILJET NUK PËRJASHTOHEN NGA NDIHMA EKONOMIKE.

DEKLARATAT DEZ-INFORMUESE NË RASTIN MË TË MIRË APO  KEQDASHËSE NË RASTIN MË TË KEQ, QË VIJNË NGA KAMPI TJETËR SE HUMBET NDIHMËN EKONOMIKE KUSH KA NJË TELEVIZOR, NUK JANË DHE NUK DO TË JENË KURRË TË VËRTETAT E KËSAJ REFORME TË MADHE.

 NË SKEMËN E RE TË NDIHMËS EKONOMIKE, HIQEN KRITERET PËRJASHTUESE DHE DISKRIMINUESE DUKE LEHTËSUAR PROCESIN, THJESHTËZUAR DOKUMENTACIONIN.

RRITET MASA MESATARE E NDIHMËS EKONOMIKE PËR FAMILJE NGA 3500 LEKË NË 5600 LEKË NË MUAJ.

NË SKEMËN E RE TË NDIHMËS EKONONIKE, NUK KA MË NDIHMË EKONOMIKE TË PJESSHME,  8 MIJË LEKË.  5600 MIJË LEKË NË MUAJ ËSHTË MASA MESATARE TË PËRFITIMIT, VETËM NGA NDIHMA EKONOMIKE, POR JO PAGESA MË E LARTË QË SHTETI JEP PËR INDIVIDË DHE FAMILJE NË NEVOJË. 

KEMI RRITUR BUXHETIN PËR NDIHMËN EKONOMIKE GJATË 2 VITEVE ME 24%.

KJO VETËM SA I TAKON NDIHMËS EKONOMIKE. POR KUJDESI NDAJ ATYRE QË KANË NEVOJNË PËR NE MË SHUMË SOT, ËSHTË PJESË E NJË PROGRAMI TË PLOTË QË KEMI NË PROCES, ATIJ TË MBROJTJES SOCIALE. MBROJTJEN SOCIALE PËRFSHIHEN TË GJITHA PËRFITIMET QË JEPEN PËR FAMILJET DHE INDIVIDËT NË NEVOJË.

KËTË SKEMË PO E KOMPLETOJMË SOT ME PROGRAMIN E PËRKUJDESIT SHOQËROR, ME TË GJITHA PAGESAT SHTESË QË I SHKOJNË FAMILJES NËN MBROJTJEN E SHTETIT.

SIPAS SPECIFIKAVE TË CDO RASTI APO FAMILJEJEM, PËRFITIMET QË PO INTEGROJMË JANË DISA LLOJËSHE: 

- PAGESË MUJORE PËR FAMILJET DHE JETIMËT, VIKTIMAT E TRAFIKIMIT TË DHUNES, FAMILJET ME SHUME FEMIJË TË LINDUR NJËHEREËSH

- PAGESË MUJORE PËR CDO PERSON ME AFTËSI TË KUFIZUARA,

- PAGESA MUJORE PER KUJDESTARINE E PAK,

- PAGESA SHTESË MUJORE PËR CDO FËMIJË TË FAMILJEVE NË SKEMEN E NDIHMËS EKONOMIKE,        ME QELLIM NXITJEN E ARSIMIMIT DHE SHKOLLIMIT TË FËMIJËVE

- PAGESA SHTESË PËR MBULIMIN E VAKSIMIT TË FËMIJËVE

- KOMPENSIM DYFISH PER ENERGJINË ELEKTRIKE PËR FAMILJET NË SKEMEN E NDIHMËS EKONOMIKE , PER FAMILJET ME TË ARDHURA TË ULËTA, PËR PENSIONISTET, PËR INVALIDET E  PUNËS.

-  KOMPENSIM PËR TELEFONINË FIKSE 

          -  BURSA :  PËR FEMIJET E FAMILJEVE NË NEVOJË, PËR FËMIJËT E KOMUNITETIT  ROM , PER FËMIJËT ME AFTËSI TË KUFIZUARA ,  PER JETIMËT

 

FALË KËTYRE PROGRAMEVE QË PO INTEGROJMË,  FAMILJET NË NEVOJË MARRIN  80 MIJË LEKË NË MUAJ.

A JANË TË MJAFTUESHME?  A JEMI  NE TË KËNAQUR?

ASNJËHERË SKEMI THËNË NUK DO TA THEMI SE GJITHCKA BËJMË PËR SHTRESËN MË NË NEVOJË TË SHOQËRISË ËSHTË MJAFTUESHËM.

ASNJËHERË NUK DO TA DËGJONI KËTË AS NGA UNË E ASNJË NGA ASNJE PËRFAQËSUES I QEVERISË KU UNË BËJ PJESË.

PËRPJEKJET TONA, BUXHETI I KËSAJ QEVERIE DO TË VIJË NË RRITJE PËR MË NEVOJTARËT E KËSAJ SHOQËRIE.

KJO PA U SHKËPUTUR NGA QËLLIMI DHE SYNIMI YNË, TI NXJERRIM KËTO FAMILJE NGA VARFËRIA.

          NDAJ, QASJA JONË NDAJ NDIHMËS EKONOMIKE NDRYSHON KRYEKEPUT.

SOT PO DEKLAROJMË, ATË QË E KEMI QUAJTUAR NË TERMA TEKNIKË “SHNDËRRIMIN E SKEMËS SË NDIHMËS EKONOMIKE NGA PASSIVE NË AKTIVE”. 

KËTË TRANSFORMIM SË PARI E KEMI TRANSFORMIM MENTALITETI.

PËRFITUESIT E NDIHMËS EKONOMIKE NUK MUND DHE NUK DUHET TË JENË TË PËRJETSHËM.

NUK ËSHTË NDIHMA EKONOMIKE AS MENYRA E TË JETUARIT DHE AS SHPRESA E VETME E KËTYRE FAMILJEVE.   NUK ËSHTË NDIHMA EKONOMIKE, SHËRBIMI  MË I MADH QË MUND TJU BËJMË KËTYRE FAMILJEVE.

NDIHMA PËR TU RI-INTEGRUAR, ËSHTË AJO QË KËTO FAMILJE KANË NEVOJË.

DUKE KUPTUAR KËTË, PO NGREMË NJË SISTEM TË VETËM TË GËRSHETIMIT TË INFORMACIONIT DHE TË DHËNAVE PËR NJË FAMILJE APO INDIVID.

CDO ZYRË SHTETI QË  PUNON PËR DHËNIEN E CDO SHËRBIMI NDAJ NJERËZVE NË NEVOJË, DO TË JETË NË NJË SISTËM TË VETËM,  ZINXHIR QË MBYLLET TEK ZYRAT E PUNËSIMIT.

SEPSE QËLLIMI YNË FINAL, ËSHTË PUNËSIMI I TË PËRFITUESVE TË NDIHMËS EKONOMIKE.  PUNËSIMI I TYRE, ËSHTË RI – INTEGRIM NË SHOQËRI.

NDAJ KEMI SOT NË DISPOZICION TË KËTIJ MODELI, NJË ZINXHIR TË PLOTË TË ASISTENCËS SË NDIHMËS PËR INDIVIDËT DHE FAMILJET NË NEVOJË. PROGRAMET E NXITJES SË PUNËSIMIT, NGRITJA E NDËRRMARRJEVE SOCIALE QË KEMI NË PROCES, OFRIMI FALAS I KUALIFIKIMIT NË QËNDRAT E FORMIMIT PROFESIONAL, ZYRAT E PUNËS, TË GJITHA NË DISPOZICION TË PUNËSIMIT TË INDIVIDËVE NËN ASISTËNCË.

DHE KY MODEL NA KA REZULTUAR EFEKTIV. VETËM NË NJË KOHË TË SHKURTËR, NË ZONAT PILOT TË SKËMËS SË DIXHITALIZUAR TË NDIHMËS EKONOMIKE,  JANË PUNËSUAR RRETH 1 MIJË PËRFITUES TË NDIHMËS EKONOMIKE. 

ME TË NJËJTIN MODEL TË NDIHMËS SË GJITHANSHME PËR FAMILJET DHE INDIVIDËT NË NEVOJË, DO TË PUNOHET NË TË GJITHË VENDIN. PROGRAMET E PUNËSIMIT DO TË JENË TË ADRESUARA KRYESISHT PËR NJERËZIT NË NEVOJË.

POR, SIGURISHT QË HUMBET PËRFITIMIN FINANCIAR CDO INDIVID QË REFUZON TË DALË NGA PASIVITETI I PËRFITIMIT FINANCIAR, DUKE REFUZUAR CDO MUNDËSI INTEGRIMI NË SHOQËRI. PËRPJEKJËT TONA DO TË JENË MAKSIMALE PËR TI OFRUAR CDO KUJT NDIHMËN MAKSIMALE.

POR, NËSE NE KEMI VULLNETIN ATA QË DO TË IMPLEMENTOJNË KËTË SKEMË TË RE TË NDIHMËS EKONOMIKE, JENI JU: ADMINISTRATORË SHOQËROR NË NJËSI ADMINISTRATIVE, PUNONJËS SË DREJTORIVE TË SHËRBIMEVE SOCIALE TË BASHKIVE, STAFE TË DREJTORIVE RAJONALE TË SHËRBIMIT SOCIAL.

SOT NË ÇERTIFIKOJMË NJOHURITË E MARRA NË TRAJNIMET PËR NJOHJEN DHE ZBATIMIN E LEGJISLACIONIT TË 571 PUNONJËSVE:

ATA PO VIJOJNË TË PËRGATITEN PËR PËRDORIMIN CILËSOR TË SISTEMIT TË MENAXHIMIT TË INFORMACIONIT, SIKURSE ZYRAT E TYRE DO TË PAJISEN SHUMË SHPEJT ME TË GJITHË INFRASTRUKTURËN E NEVOJSHME ME QËLLIM QË SHËRBIMI QË DO TU OFROJNË APLIKUESVE TË NDIHMËS EKONOMIKE TË JETË CILËSOR.

ADMINISTRATORËT SOCIAL DUHET TË INFOMOJNË KOMUNITETIN NË NEVOJË MBI RISITË E SKEMËS SË RE TË NDIHMËS EKONOMIKE, T’I NDIHMOJNË ATA PËR TË KRYER APLIKIME TË SAKTA, TË INFORMOJNË FAMILJET PË